ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ ΤΗΝ 21Η ΙΟΥΝΙΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκάδος συνεδρίασε εκτάκτως στις 17/6/2022 και έλαβε την κάτωθι απόφαση:

 1. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Λ. εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην προωθούμενη αιφνιδίως από την Κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση, κατά παράβαση των κανόνων καλής νομοθέτησης, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους φορείς της Δικαιοσύνης, με την οποία τροποποιείται το άρθρο 349 ΚΠΔ, περιορίζοντας το δικαίωμα αναβολής της συζήτησης  για λόγους που αφορούν στο πρόσωπο πληρεξουσίου δικηγόρου.

Πρόκειται για μία ακόμα νέα  τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και μάλιστα  σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι διατάξεις του Κώδικα πρέπει να είναι διαχρονικής  ισχύος για  ασφάλεια  δικαίου.

2. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Λ. καταγγέλλει την απαράδεκτη κυβερνητική πρακτική της αιφνίδιας νομοθέτησης, που τείνει να γίνει κυβερνητική συνήθεια και την προσπάθεια στέρησης του δικαιώματος εκπροσώπησης των διαδίκων από δικηγόρους της επιλογής τους, ακόμη και σε περιπτώσεις δικαιολογημένου κωλύματός τους.

3. Η όποια προσπάθεια στοχοποίησης των δικηγόρων, ως υπεύθυνων για την αναβολή της συζήτησης υποθέσεων και για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, είναι απαράδεκτη και αποπροσανατολιστική. Παράλληλα, αμφισβητείται η δικαιοδοτική κρίση του δικαστή,  ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος, κατ’ άρθρο 87 του Συντάγματος,  να αποφασίζει.  

Οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης έχουν συγκεκριμένες αιτίες, τις οποίες το δικηγορικό σώμα έχει αναδείξει και στηλιτεύσει, κατ’ επανάληψη και  μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που, ως φαίνεται, έχει ενοχλήσει πολλούς.

4. Η προωθούμενη διάταξη παραβιάζει βασικές αρχές της ποινικής δίκης, αφού στερεί από τους διαδίκους και ιδίως από τον κατηγορούμενο το δικαίωμα εκπροσώπησής τους από τον δικηγόρο της επιλογής τους και μάλιστα χωρίς να υφίσταται ιδιαίτερος λόγος, όπως σε περίπτωση κινδύνου παραγραφής του αδικήματος.

5. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκάδος καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει πάραυτα την συγκεκριμένη διάταξη και να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με όλους τους  εμπλεκόμενους φορείς στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Για τους ανωτέρω λόγους το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκάδος από την δικάσιμο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λευκάδος και οιουδήποτε άλλου ποινικού Δικαστηρίου(Εφετείου κλπ) της 21ης /6/2022,ημέρα κατά την οποία εισάγεται η σχετική διάταξη στη Βουλή.

(Σημειώνεται ότι εξαιρούνται υποθέσεις που τελούν υπό παραγραφή (ήτοι πλημμελήματα που από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως έχει συμπληρωθεί 6 ετία στον α΄ βαθμό) ή όπου υπάρχουν κατηγορούμενοι που κρατούνται προσωρινά και για τους οποίους εξαντλείται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.)

Ο Πρόεδρος                                                      Η Γενική Γραμματέας

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΑΝΤΖΙΑΣ                                     ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΛΟΥΒΡΟΥ